Het Jonge Dromers Collectief

dromen – durven – doen

Het Jonge Dromers Collectief is een initiatief gestart door Flora Dekkers (30), Isidore van Westing (23) en Marjolein Bergboer (25). Het collectief is ontstaan door een vraag van jongeren om zich creatief te ontwikkelen.

Omdat niet iedereen vanuit zijn/haar/hen middelbare school de kans krijgt om creatieve vakken te volgen en ook niet iedereen van huis uit mee krijgt om dit uit te zoeken, stellen wij de volgende vragen:

Waar droomt jong Amsterdam van?
Wat willen ze leren?
Wat willen ze creëren?

In onze projecten staan deze vragen centraal en worden ze iedere keer op een andere manier beantwoord en ingevuld. Onze doelstelling is om jongeren te activeren bij het bedenken en uitvoeren van hun eigen ideeën. We willen ze uitdagen creatief te zijn en zelf verantwoordelijkheid te voelen.

Volg alle projecten via @jongedromerscollectief

 

Projecten van Het Jonge Dromers Collectief

Presents…

Het Jonge Dromers Collectief presents… is een interdisciplinaire serie waarbij we een podium bieden aan jonge programmamakers. Met dit initiatief willen we jongeren activeren bij het bedenken en uitvoeren van hun eigen ideeën. Organiseer een mini festival of een pop-up expo. Een film screening of fashion show. Een middag vol poëzie of een concertavond. De jongeren nemen zelf verantwoordelijkheid voor de avond die ze organiseren, zowel inhoudelijk als budgettair. Ze krijgen een vast budget en worden van begin tot einde ondersteund door een cultuurcoach van Het Jonge Dromers Collectief.

Met dit project willen we jongeren uitdagen creatief te zijn en eindverantwoordelijkheid te voelen. Ze leren hun talenten beter kennen en bouwen een sociaal en creatief netwerk op. Ze leren begroten, budgetteren en plannen en verbeteren hun organisatie-, presentatie- en marketing skills.

Komend najaar staan er weer twee toffe projecten op het programma.

 

JDC presents: Las Vulvinas
erotisch verhalenfestival

LAS VULVINAS is een tweekoppig feministisch multidisciplinair monster en vindt het tijd om naar buiten te breken met hét erotische verhalenfestival van het jaar. Dóór mensen met een vulva, vóór iedereen met interesse in de vulva. 

Wij (Lisa Mc Ilveen en Sofie de Vroom) zijn derdejaars studenten Creative Writing aan ArtEZ University of the Arts met een enorme passie voor erotica en de vulva en willen nu onze kwaliteiten en netwerk inzetten om een erotisch verhalen festival te organiseren! Om het belang van feministische erotische storytelling te belichten, willen wij de bezoekers middels verschillende kunstdisciplines en media tijdens dit festival een ervaring bieden, die tussen educatie en kunst in ligt en daarmee zowel de blik verbreedt als een hele vette festivaldag is.

Dit festival organiseren we in samenwerking met MidWest in Amsterdam, waar we een talent traject volgen als onderdeel van Het Jonge Dromers Collectief.

Belangrijke waarden van ons festival zijn: feminisme, plezier, kunstzinnigheid, educatie, maatschappelijk belang, waardering voor de vulva en de artistieke benadering van plezierige en consensuele seks.

We werken samen met Viva La Vulva festival waardoor we een dag gevuld met workshops, performances, cabaret, een expositie, een interview, een art market en een intiem voorleeshoekje kunnen realiseren.

zaterdag 2 december  I  13:00-19:00u

 

JDC presents: Lorem Ipsum
grafisch design event voor studenten

Lorem Ipsum is een grafisch design meet-up, een initiatief van Isa van Bussel en Sterre Roza, beide derdejaars studenten Graphic Design. Een avond waar de ruimte wordt gegeven aan graphic design studenten van verschillende kunst academies. Tijdens deze avond zal grafisch ontwerp, en het maken daarvan, centraal staan. Het wordt een avond gevuld met workshops, een expo en muziek!

Wil je deel uitmaken van de expo of heb je leuke grafische merch die je zou willen verkopen, meld je dan voor 1 november aan via: @Lorem Ipsum

zaterdag 16 december  I  19:00-00:00u

Hoe durf(de) jij te dromen? 

Voor vrouwen is het nog steeds niet zo vanzelfsprekend om ‘alles maar te kunnen dromen’. Oudere vrouwen zijn zich hier sterk van bewust omdat zij zijn opgegroeid in een andere tijdsgeest. ‘Daarom is het belangrijk dat we een podium bieden aan dromen van vrouwen. Ook die van oudere vrouwen, als het aan mij ligt, juist die van oudere vrouwen’ zegt Fiona Harmsen van De Sociologie Praktijk. In samenwerking met Flora Dekkers van Het Jonge Dromers Collectief maken zij een verbinding tussen jonge en oudere vrouwen, wat zijn de overeenkomsten en wat kunnen zij van elkaar leren. ‘Ik vind het heel belangrijk dat jongeren gevraagd worden naar hun dromen. Dat is niet in ieder gezin even normaal’, vertelt Flora Dekkers van het Jonge Dromers Collectief.

Luister hier naar de verhalen van vrouwen uit de Baarsjes:

 

NOB x Jonge Dromers Collectief: FLUX 2023

Een interdisciplinair zomerfestival door jonge Amsterdammers in MidWest op zaterdag 8 juli 2023. Een dag vol spoken word, poezië, kunstinstallaties, short movies, talks, verbindende gesprekken tijdens een Filosofisch Diner en muziek! Het thema is flow en de dualiteit van dingen.

Het Jonge Dromers Collectief heeft NOB uitgenodigd deze festivaldag met hen te co-cureren.
NOB is een interdisciplinair collectief bestaande uit vijf jonge creatievelingen die hun krachten bundelen om samen mooie dingen te maken. Geïnspireerd door eigen verhalen creëren Saul, Sean, Joe, Roy en Nabil een wereld om zich vrij in te uiten. De vorm staat niet vast. De ene keer draait het om muziek, de andere keer om film, theater, spoken word of fashion. Voor henzelf staat NOB voor het vertrouwen in elkaar dat zij, ondersteund door een hechte vriendschap, excellente dingen kunnen creëren. De komende tijd zullen via we hier en via de socials van Het Jonge Dromers Collectief en NOB de line-up aankondigen.

“Kom het met ons beleven.
Door te proberen te beseffen.
Effe. Flowen.
Processen, heet worden als een processor. Een error, opnieuw opstarten.
Wachten, hardlopen.
Hart open, verbeelding.
Spelen, ontdekken, herontdekken, goed opletten.
Afgeleid, weglopen.
De deur open laten staan om nog een blik te kunnen werpen op wat was.
Kom, pak je tas, straks kom je nog te laat.
Of toch ff stil staan?
Schrijf, denk, lach, smoke, sport, zing, knipoog, kijk, deel.
Deel veel.”

Meer info + tickets

 

Zomerdromers 2021

In de zomer van 2021 bundelde MidWest de krachten met Het Jonge Dromers Collectief in het project ‘Zomerdromers’. Samen met nieuwsgierige jonge dromers en (semi) professionele makers en doeners bouwen we van stadsdeel West een creatieve werkplaats waarbij we de dromen van jong West waarmaken. 

De Zomerdromers zijn een groep jongeren tussen de 13 en 30 jaar jong die hun dromen willen vertalen naar dit zomerprogramma. Dit kan zijn in de vorm van deelname aan een workshop of project, in de vorm van organisator en eigenlijk alles daartussenin. Wij koppelen deze jongeren met hun dromen aan elkaar en aan ons netwerk en zo ontstaat er een divers aanbod aan workshops, projecten en activiteiten in Amsterdam West.

We helpen de jongeren met de organisatie, ze zorgen zelf voor de promotie, deelnemers en bezoekers. Zo leren ze samen te werken, creatief te zijn, voelen eindverantwoordelijkheid, leren hun talenten kennen en bouwen een sociaal en creatief netwerk op. 

Wat is jouw droom? Deel het met ons en misschien kunnen wij ‘m helpen waarmaken!

 

Hoodlab x Zomerdromers

In de zomer van 2021 reden Het Jonge Dromers Collectief samen met de Social Designers van Hoodlab twee weken lang op de fiets door heel stadsdeel Amsterdam West om zoveel mogelijk dromen te vangen. Dromen waar we ook echt iets mee gaan doen. Durf jij jouw droom werkelijkheid te maken? Dan gaan wij dat samen doen!

Stap 1: Dromen – Wat is jouw droom?
Stap 2: Durven – Durf jij die werkelijkheid te maken?
Stap 3: Doen – Wat heb jij daar voor nodig om dit nu te gaan doen?

Check de video en zie hoe de social designers van Hoodlab en het Jonge Dromers Collectief in actie komen in Amsterdam West!

Kijk voor meer informatie op zomerdromers.nl

 

Jonge Dromers Podcast

Welkom Jonge Dromers. Welkom in MidWest. De komende weken laten we jou aan het woord. Want er wordt veel over jongeren gepraat, maar wij praten liever met jou.

Flora Dekkers, programmamaker: “Dit gaan we doen in een mini podcast serie van vier afleveringen waarin we elke aflevering twee jonge dromers uitnodigen. Samen met Sieta Keizer gaan we in gesprek over hun persoonlijke visie op deze tijd met als hoofdvraag: Wat is jouw droom? Zeven jongeren die elkaar niet kennen uit verschillende levensfases tussen de 19 en 29 jaar jong delen hun verhalen, angsten en dromen voor de toekomst.
Door met elkaar in gesprek te gaan proberen we elkaar te activeren en enthousiasmeren. Want ook al lijkt het nu stil te staan, het leven gaat straks gewoon weer door!”

Aflevering 1: Bloem en Tomas

Aflevering 2: Niek & Mouad

Aflevering 3: Sofia & Kymberlee

Aflevering 4: Nelle

Sieta Keizer: “Vorig jaar vertelden we in Het Kleine Gymzaalgesprek de verhalen van lokale doeners in corona tijd. In totaal werden de video’s en podcasts zo’n 1200 keer bekeken en beluisterd. En we kregen mooie reacties. We dachten al na over een tweede serie gesprekken. Tot dat we ons realiseerden dat het met de lokale doeners wel goed komt. Maar dat we een hele grote groep jonge mensen om ons heen hebben in MidWest, een groep die we in het begin van de pandemie misschien wel gewoon zijn vergeten. Terwijl ze misschien wel het hardst worden getroffen van ons allemaal.”

Deze podcast serie is een samenwerking tussen MidWest Radio en Het Jonge Dromers Collectief en is te beluisteren via MidWest Radio op alle bekende platforms.

Jonge Dromers: Bloem, Tomas, Sofia, Kymberlee, Niek, Nelle en Mouad.
gespreksleiders: Sieta Keizer & Flora Dekkers
audio montage: Flora Dekkers
video: Bram Budel
jingle: Nelle & Flora
logo’s: Fien Rijks & Tosca Lindeboom

 

 

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.