Gymzaalgesprekken

Alles gecanceld. Een lege MidWest agenda. Geen artiest meer op het podium. Geen workshops in de lokalen. Geen verhalen meer aan de bar.

Maar wel een klein gesprek op de bank in onze gymzaal. Want hoe gaat het nu met jou. Wat doe je wanneer je niet meer kunt doen wat je altijd deed. Wat doe je nu. En waarom? Vertel het.

En wij luisteren mee.

Wil je de gesprekken als podcast luisteren? Dat kan, hier staan ze.


  • Gesprek 9: Thijs Bonger

Volgens Thijs Bonger is klassieke muziek niet vrijblijvend. En heel ingewikkeld is het ook niet. Thijs vertelt over de vriendschap tussen Mozart en Hayden, zijn liefde voor klassieke muziek, en hoe je als gepensioneerde docent toch nog een veertig urige werkweek vanuit je hart kunt maken. En hij laat ons luisteren naar een prachtige prelude van Chopin.

Oortjes in en luister naar deze programmamaker, presentator, verhalenverteller en journalist. We nodigen m snel uit in MidWest voor zijn reeks over de grote componisten.


  • Gesprek 8: Kim Nooyens

Ze lag er wakker van. Wist niet hoe of wat. En dat duurde zeker een maand. Toen ging ze wandelen in de stad. En ze ging een weekje naar een huisje aan zee.  En ze startte een nieuwe reisorganisatie. En nog één. Dit gesprek gaat over hoe reisondernemer Kim geïnspireerd werd om midden in de corona-crisis twee nieuwe reisorganisaties Expeditie Europa en Avontuur Dichtbij te starten. Sieta ziet zo’n avontuurlijk reisje wel zitten. Maar wie niet in deze tijden?


  • Gesprek 7: Susanne Duijvestein

Susanne verdient haar geld met de dood. Ze vertelt Sieta, in een bepaald niet doodnormaal gesprek, hoe wij de dood in onze cultuur wegstoppen en hoe belangrijk het is om een uitvaart in eigen hand te houden.  En dat doodgaan is overigens helemaal niet duurzaam. Dat kan veel beter, vindt Susanne. Kijk en luister naar dit mooie verhaal van onze prachtige ‘undertaker’ Susanne Duijvestein.


  • Gesprek 6: Rikko Voorberg

MidWester van het eerste uur, dominee en activist Rikko bestelde een vliegtuig en vloog ermee naar Griekenland om de belofte van de Nederlandse regering na te komen en vluchtelingen op te halen. “Was dat geldverspilling? Je kunt de mensen in het kamp gewoon bellen”, zegt Rikko. “En vraag wat zij ervan vinden”.  Een gesprek over woede en over geloven. En de kracht van het doen.


  • Gesprek 5: Chee-Han Kartosen-Wong.

Moe is ze van die hele discussie over racisme die voor haar al meer dan 20 jaar duurt. Met haar video ‘Ik Zie Wat Jij Niet Ziet’ kiest Chee-Han Kartosen-Wong voor een gesprek over anders zijn. Ze zegt: “Witte kinderen hebben een spiegel en een raam, niet witte kinderen hebben vaak alleen een raam. Het is echt de hoogste tijd dat zij ook een spiegel krijgen.”


  • Gesprek 4: Second Body.

Hoe faalt de taal van het individu als we het hebben over klimaatverandering? Wat kunnen wij leren van bijen, bomen, slijmzwammen en poolvossen? De bevlogen artiesten Max Barton en Jethro Cooke vertellen Sieta over hun theatercollectief Second Body, hun nieuwe show en album The Animals.  Natuurlijk laten ze  horen hoe hun ‘animals’ klinken. Luister mee! 


  • Gesprek 3: Bordje voor jou, bordje voor mij.

MidWest kookt voor de buurt. Hoe fijn is het om zelf een lekkere maaItijd af te halen en tegelijkertijd eentje voor een buurtbewoner mogelijk te maken? Isidore vroeg aan buurtbewoners en vrijwilligers waarom ze meedoen aan de buurtmaaltijd. En kok Eartha vertelt over haar drive om een steentje bij te dragen. Kom je ook een maaltijd ophalen volgende keer?

PS. Deze keer dus een klein keukengesprekje. De volgende is weer een klein gymzaalgesprek.


Gesprek 2: Sieta Keizer in gesprek met Anita Groenink (met een hoofdrol voor Mies)

De moeder van MidWest en inspirator van velen in gesprek met Sieta over corona, over flexibiliteit, over tegenslagen en de kansen die daar uit voort komen. Over theater, over het dorp, over zingen en niet bij de pakken neerzitten.


Gesprek 1: Zangeres Berenice van Leer in gesprek met Sieta Keizer (met een bijrol voor hondje Sterre)

“Ze reist de wereld rond met een grote crew van Kraak & Smaak. Ze leeft uit een tas. Op het podium krijgt ze met de show energie van duizenden mensen die meezingen en dansen. En dan ineens is het stil. Geen shows. Alleen thuis. Agenda leeg. En nu?”

 

Meer van dit?

Wil je ons steunen zodat we ook in deze donkere tijden een lichtpuntje in de buurt kunnen zijn? Dan kunnen we samen met onze vrijwilligers door blijven gaan met het maken van deze kleine gymzaalgesprekken. Misschien wil jij wel iets vertellen op de bank. Maar doneren is ook altijd fijn. Dank alvast!

 

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.