Agenda

Hoe durf(de) jij te dromen? Hoe dromen de buurt versterken

Stel. Je bent een vrouw van ver in de tachtig. Wie vraagt er dan nog naar je dromen? En in hoeverre verschillen dromen van oudere vrouwen met die van jongere vrouwen? Dat is een vraag die we gaan beantwoorden op de Mercatormarkt op 23 september van 11.00 tot 17.00 uur. In de ‘huiskamer’ op het plein zijn interviewfragmenten te beluisteren en kunnen mannen en vrouwen met elkaar praten over vrouwelijk verzet, dromen en de buurt. ‘In Irak werden mijn dromen meer gestimuleerd dan hier. Tegelijkertijd zijn vrouwen hier vrijer dan in Irak’, aldus Meryame, een van de deelnemers aan de markt.

Noem het hoe je het noemen wilt. Dromen, een visie waarmee je je doel wilt bereiken, boven je eigen situatie uit kunnen stijgen. Waar het op neerkomt is dat je een toekomstbeeld hebt voor jezelf, wat je al dan niet kunt of wilt verwezenlijken. Voor vrouwen is het nog steeds niet zo vanzelfsprekend om ‘alles maar te kunnen dromen’. Oudere vrouwen zijn zich hier sterk van bewust omdat zij zijn opgegroeid in een andere tijdsgeest. ‘Daarom is het belangrijk dat we een podium bieden aan dromen van vrouwen. Ook die van oudere vrouwen, als het aan mij ligt, juist die van oudere vrouwen’ zegt Fiona Harmsen van De Sociologie Praktijk. In samenwerking met Flora Dekkers van Het Jonge Dromers Collectief maken zij een verbinding tussen jonge en oudere vrouwen, wat zijn de overeenkomsten en wat kunnen zij van elkaar leren. ‘Ik vind het heel belangrijk dat jongeren gevraagd worden naar hun dromen. Dat is niet in ieder gezin even normaal’, vertelt Flora Dekkers van het Jonge Dromers Collectief.

Vooroordelen
De gesprekken van de vrouwen weerleggen ook de onbewuste vooroordelen. Nederland vindt zichzelf erg progressief wat betreft vrouwenemancipatie, maar een van de deelnemers met Surinaamse roots vertelde dat zij 75 jaar geleden in Suriname als vrouw al naar een militaire opleiding kon. Ook de gesprekken met jonge vrouwen leggen bloot dat de emancipatie nog niet voltooid is. ‘Het voelt niet alsof wij hetzelfde kunnen bereiken als mannen, maar waar het dan precies in zit is heel subtiel en ongrijpbaar’, overdenkt de 16-jarige Hannah tijdens de gesprekken.

zaterdag 23 september
11-17u
Mercatormarkt op het Mercatorplein

 

Luister hier naar de verhalen:

 

Terug naar agenda overzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.