Agenda

Jonge Dromers: Klezmagic & Friends (UITVERKOCHT)

UITVERKOCHT
Klezmagic opent de deuren van MidWest voor een multi-disciplinair mini festival, waarin hun grootste inspiratiebronnen de hoofdrol spelen. Duik in een avond vol acts, optredens en exposities van jonge Amsterdamse kunstenaars. Met ruim 11 acts en 4 workshops hebben ze een veelzijdig en genre-overstijgend programma weten op te bouwen: van klassiek tot funk, van poëzie tot schilderkunst en van gypsy jazz tot film. Je kan het zo gek niet bedenken!

Tijdens deze avond vinden wij het belangrijk om een podium te bieden aan de (startende) kunstenaars om ons heen die, net zo goed als wij, tijdens de coronacrisis het zwaar te verduren hebben gehad. Alle opbrengsten van deze avond gaan dan ook naar de artiesten. Koop hier je tickets en schrijf je in voor de workshops!

 

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Het Jonge Dromers Collectief, MidWest en MidZomerMokum.

 

Deuren open: 18:30u

Start workshops: 19:00u

Start performances: 20:00u

Einde: 00:30u


Programma:

MUZIEK

Klezmagic
Balkan en klezmer

Klezmagic, de host van deze avond, is een groep jonge muzikanten die al tien jaar lang de Amsterdamse straten kleuren met hun Balkan- en klezmermuziek. Op 5 november nemen ze vele van hun muzikale, artistieke en anderzijds getalenteerde vrienden mee naar MidWest. Aan het eind van de avond springen ze zelf het podium op, voor een spetterende afsluitende show. Ze spelen muziek die de grenzen van klezmer-, Balkan-, ska- en wereldmuziek opzoekt: een mix van traditionele nummers die met beide benen in hun stad Amsterdam staan. Verwacht schallende trompetten, zwierige loopjes, swingende verhalen, en dat alles op een altijd dansbare beat.


Douce Ambiance
gypsy jazz

Douce Ambiance, de openingsact van de avond, is een nieuw vierkoppige gypsy-jazzband uit Amsterdam. Ze vertolken de standards uit de gypsy-jazz en daarbuiten, waarbij ze zich laten inspireren door hun grote helden Django Reinhardt, Stephane Grapelli, de Rosenbergs en Biréli Lagrène. Echter laten ze ook hun eigen fantasie spreken in on the spot geïmproviseerde solo’s. Met het niet te stoppen ritme van de gitaren en de virtuoze klarinet- en vioolsolo’s is het onmogelijk om stil te blijven staan en ben je zeker goed opgewarmd voor de rest van de avond! 


Johnny and the Spacemachine
intergalactische afrofunk

Johnny breekt de avond in tweeën! Een serieuze band gefocust op het onserieuze. Dansbare ritmes, zwoele akkoorden, basloopjes die je hart sneller doen kloppen. Dit alles in combinatie met teksten over het leven, dode katten en fictieve televisiepersonages. Met drums, bass, gitaar, blazers, percussie en een zwoele stem neemt Johnny met zijn Spacemachine je mee op een muzikale ruimtereis en laat je dansen als nooit tevoren. Het is Johnny met zijn Spacemachine!


Jam Karet
een mix van jazz, funk, house en meer

Dit driekoppige bandje speelt een set in intieme setting. Jam Karet is een Indonesisch gezegde en betekent elastische of rubberen tijd. Ook is het de spirituele mentaliteit van “here and now”. Jam Karet is hoe we zijn als we muziek maken, opgaan in de groove en ons mee laten voeren door de flow van het moment. In onze muziek kan je jazzy, funky, house-y, hip-hop en en afrobeat-y invloeden herkennen. Daud op Keys, Merle op Bass en Dink op Drums. 


Zephyros Kwartet
klassiek

Waai mee met Zephyros, de god van de westenwind, naar MidWest. Het Zephyros Kwartet speelt daar tijdens hun eerste optreden ooit in intieme setting drie stukken die alle uithoeken van je emotionele spectrum kietelen. Laat je meesleuren in de melancholiek van Borodin, laat je ziel roeren door Dvořák en laat je opjutten door de doodskreten van Schubert. Voor de klassieke-muzieknerds onder ons, voor de totale leken en voor iedereen die daar tussenin zit!


Ep & Vloed – Debuutconcert ALLES IS HIER AL
singer songwriter, Nederlandstalig

Esther Koolstra werkt aan een project waarin ze liedjes schrijft op basis van de teksten uit de dichtbundel Alles is hier al (geschreven door Isa van Bussel en Elsa Lubbers, 2021). In haar liedjes neemt ze je mee in haar melancholische klankwereld. Naast dat ze hoopt met dit project de (tenor-)ukelele uit het ‘twinkel twinkel little star’-imago te trekken, gaat ze de samenwerking aan met Myrthe Koolstra (vocals), Merle Havas (basgitaar) en Antonio Moreno (spacey sounds en trompet) om haar akoestische klankveld te verbreden.

 

WORKSHOPS

Dans workshop: Funky grooves
Paddy Bourree

“Hey all! I’m Paddy and in my workshop it’s all about expressing and enjoying yourself to some music. We will learn how to use our bodies in an isolated way, bounce and groove and just shake it off together to funk and hip hop tracks. The level is open so feel free to join with any or no dance experience. Looking forward to dance with you all”


Zang Workshop: Vocal Improv Lab
Emma Karels

“Welkom bij de workshop Vocal Improv Lab! 

In dit Lab gaan we zingen, improviseren en vooral veel plezier hebben. We leren een prachtig meerstemmig lied en gaan op reis in het landschap van improvisatie. Laat je verrassen en kom mee zingen en swingen! Deze workshop wordt gegeven door Emma, afgestudeerd Docent Muziek en groot liefhebber van alles wat met zingen, improvisatie en koren te maken heeft.”

 

Poëzie workshop: Gedichten-knipsels
Ailen Meester

Enthousiaste jonge dichters hebben zich samengevoegd in een gloednieuw collectief genaamd Jonge Woorden dat zo nu en dan samenkomt om het te hebben over bestaande poëzie die ze raakt en inspireert, en om eigen werk met elkaar te delen. Als deel van het Jonge Woorden Collectief leidt Ailen een workshop knip-gedichten maken. 

“Net zoals vroeger weer knutselen, en spelen met taal? Kom dan naar mijn workshop: Gedichten-Knipsels. Ik ben Ailen Meester, een twintigjarige dichter uit Rotterdam, die graag haar gevoelens omzet in woorden, om ze op deze manier te omarmen. In de workshop gaan we in oude kranten op zoek naar woorden, om deze vervolgens om te buigen, samen te voegen en nog mooier te maken dan ze al zijn. Een workshop vol kranten, scharen, lijm en poëzie, iedereen is welkom!”


Live kunst maken
– doorlopend
Myrthe Koolstra

Welkom in de Kamer der Kronkelende Kleuren. Hier komen je stoutste dromen waar! Van reuzenpaddestoelen tot spaghettitafels, van wandelende augurken tot zwemmende opa’s. Alles mag gecreëerd  worden in deze geheime knutselkamer. Laat je fantasie tot leven komen. Pak je penseel, potlood of stift, en doe mee aan ons gezamenlijke kunstwerk!

 

EXPOSITIE 

Isa van Bussel
Krakend luchtbed 

Isa maakt beeldend en tekstueel werk, een combinatie van fotografie en poëzie die samenkomt in grafische vormgeving. In MidWest exposeert ze krakend luchtbed, een beeldend verhaal over het nostalgisch verlangen naar de zomer, dat wordt versterkt door korte poëtische woordspelingen. De expositie en het gelijknamige boekje, bestaan uit analoge foto’s, die door inzoomen, afsnijden en combineren met elkaar nieuwe beelden vormen, die je meenemen terug de zomer in.


Julia Marinissen

(ON)MENS

Julia maakt visueel werk variërend van schilderijen en tekeningen tot bodypaint-stopmotions. Ze maakt gebruik van verschillende media zoals acrylverf, waterverf, potloden, stiften en inkt. In haar werk komen belangrijke thema’s uit haar leven tot uiting, zoals haar passie voor ecologie. Dergelijke onderwerpen omvatten milieuvernietiging, de biodiversiteitscrisis en antropogene klimaatverandering. De uitwerking van deze thema’s is terug te vinden in de werken in de vorm van escapisme, klimaatdepressie, maar ook een liefde voor de natuur, en een fascinatie voor de tederheid, nietigheid en argeloosheid van de mens. Daarnaast is ook haar achtergrond in dans een bron van inspiratie voor veel van haar werken, zo ook voor enkele die te zien zijn bij MidWest.

FILM

Vita Soul Wilmering
Oyfn veg shteyt a boym

Vita werkt als kunstenaar, filmmaker, performer en muzikant. Ze studeerde Audiovisuele Kunsten in Gent en deed daarna residenties bij De Ateliers, Amsterdam en KAMEN Artist Residency in Bosnië-Herzegovina. In haar films werkt ze met verschillende media, vertrekkend vanuit een documentaire basis. Door te spelen met fictieve of performatieve elementen, laat ze mensen wisselen tussen een rol en de realiteit, om vragen op te roepen over hoe we omgaan met trauma of verlies. Oyfn veg shteyt a boym (2017, 29 min.) vertrekt van een ontroerende ontmoeting op straat tussen een Joodse man en de filmmaker zelf. Via een gedeelde liefde voor klezmermuziek, ontstaat er een speelse ruimte waarin ze veel tijd met elkaar doorbrengen en onderwerpen aansnijden die lang verzwegen bleven.

 

Puntjudith
Lawines

Puntjudith vertoont haar nieuwe film in MidWest!
Het is een multidisciplinaire film, geregisseerd door Vincent Tilanus, die die gelijktijdig met haar aankomende EP Lawines op 28 oktober wordt uitgebracht. Voordat hij te zien is in MidWest, gaat de film al in première op het Nederlands Filmfestival, en wordt ook vertoond tijdens onder andere ADE, Fashionclash en Dutch Design Week. 

Puntjudith maakt expressieve, Nederlandstalige elektronische popmuziek. Met rauwe sounds, zware beats en pulserende bassen creëert ze een energieke live performance en zingt ze over zowel persoonlijke als existentiële thema’s. Ze mixt film, dans, mode en muziek en bouwt zo een immersieve visuele wereld rond haar alternatieve indie-pop tracks. 

 Het Jonge Dromers Collectief presents… is een serie van vier interdisciplinaire avonden in oktober en november 2022 waarbij we een podium bieden aan vier creatieve curatoren tussen de 18 en 24 jaar oud. De jongeren nemen zelf verantwoordelijkheid voor de avond die ze organiseren, zowel inhoudelijk als budgettair. Ze worden hierbij ondersteund door cultuurcoach en mede oprichter van Het Jonge Dromers Collectief Flora Dekkers.

Met dit project willen we jongeren activeren bij het bedenken en uitvoeren van hun eigen ideeën. Ze gaan zelf op zoek naar de acts die zij een podium willen bieden, maken een begroting, bedenken een marketing plan en zorgen voor publiek.

De jongeren worden op deze manier uitgedaagd creatief te zijn en voelen eindverantwoordelijkheid. Ze leren hun talenten beter kennen en bouwen een sociaal en creatief netwerk op. Ze leren begroten, budgetteren en plannen en verbeteren hun organisatie-, presentatie- en marketing skills.

Klinkt dit als muziek in de oren of ken jij iemand die dit leuk zou vinden? Neem contact met ons op via flora@inmidwest.nl.

 

Programma:
zaterdag 1 oktober: SCHAKEL – Sofie de Vroom + friends

zaterdag 5 november: Klezmagic & Friends

zaterdag 26 november: N.O.B & Friends

zaterdag 3 december: Home, reconstructing memories – Eva Damstra, Merel Hegenbart en Mariska van den Dorpel + Friends

 

Terug naar agenda overzicht

Ik wil MidWest-nieuws!


Email
Voornaam
Achternaam
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets in MidWest.