Kunst delen we graag onder in genres. Deze categorieën zorgen voor overzicht en geven zowel kunstenaar als toeschouwer een referentiekader. Zo onderscheiden we een roman van een poëziebundel. Maar deze scheidslijnen staan niet vast: waarom zou je geen roman in dichtvorm kunnen schrijven? Artistieke genres zijn rekbaar en veranderen door de tijd heen. Ze laten de kunstenaar vrij om grenzen van genres te overschrijden en het publiek om er een eigen interpretatie op na te houden.
Kunnen we op die manier ook naar gender kijken? Filosoof Alex Thinius gelooft dat deze benadering ons kan helpen om speelser, respectvoller en creatiever met gender om te springen, zonder dat ze afbreuk doet aan de serieuze betekenis van seksuele identiteit. In een tijd van toenemend autoritaire politiek en repressie van pluriforme identiteit is het bovendien broodnodig om pluralistische opties te blijven ontwikkelen en te leren hoe we over culturele normen met elkaar kunnen praten/onderhandelen, ze kunnen verschuiven en veranderen.
Alex Thinius is filosoof, docent, en interdisciplinair socio-cultureel onderzoeker. Alex werkt aan de theorie van sociaal-culturele verandering, vooral op het gebied van sekse en gender. Aan de Amsterdam School for Cultural Analysis promoveerde Alex op het proefschrift getiteld Genders as Genres. Sindsdien heeft Alex gewerkt aan de Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, en Harvard University.
woensdag 2 april | 19:00u | Café MidWest, Amsterdam
Kaartjes via Vuurwerk Filosofie